Internet is vandaag de dag gemeengoed. Wij beleven het steeds meer als een basisvoorziening die altijd en overal beschikbaar moet zijn voor iedereen. In het bijzonder bedrijven maken intensief gebruik van het web. Software is steeds vaker via internet te gebruiken. Met Cloud Computing maakt u gebruik van online software en opslagruimte. Eigen servers en applicaties zijn zo niet langer nodig, terwijl de kwaliteit en beschikbaarheid van uw netwerk juist toeneemt.

 

Centraliseer hardware, software en gegevens

Door datagegevens op een centrale plek op internet op te slaan en niet meer op aparte werkstations of servers, zijn deze altijd en overal makkelijk beschikbaar: op de werkplek, thuis en onderweg. Bovendien maakt deze aanpak uw netwerk ‘elastisch’ en vergroot het de kwaliteit van uw ICT-omgeving. Doordat de faciliteiten centraal beschikbaar zijn, zijn ze ook gemakkelijker te beheren en up-to-date te houden. Een nieuwe versie gebruiken, betekent voor de gebruiker niets meer dan alleen een druk op de knop om de browser te verversen! Hierdoor is Cloud Computing ideaal. Op werkstations hoeven immers geen nieuwe applicaties of instellingen meer te worden geïnstalleerd.

Cloud Computing maakt het mogelijk de zorg voor uw ICT over te laten aan specialisten die uw applicaties en data centraal beheren. En dat zonder grote investeringen vooraf. ICT-budgetten worden juist overzichtelijk: volledig teruggebracht tot een vast bedrag per gebruiker per maand.

 

De cloud is de toekomst

Door de enorme voordelen wordt Cloud Computing gezien als dé toekomst voor bedrijfsnetwerken. Uw enige zorg is dat uw bedrijfsgegevens in veilige handen blijven. Want de ICT-zorg kunt u wel uit handen geven, maar u wilt natuurlijk wel zelf de baas over uw gegevens blijven. Zeker als uw gegevens ‘ergens op internet’ worden ondergebracht.

Natuurlijk is internet op zich een open netwerk dat voor iedereen toegankelijk is. Maar daarbinnen zijn besloten diensten beschikbaar voor afnemers. Oorspronkelijk werkten gebruikers van Cloud Computing vaak in een breed toegankelijke ‘cloud’, waarin diensten gedeeld werden met andere organisaties en gebruikers. Deze zogeheten ‘multi-tennant’-omgeving is gebaseerd op beveiligingsregels waarbij gebruikers slechts toegang krijgen tot dat deel waar zij recht op hebben. Het gevolg is dat dit wel de flexibiliteit verlaagt doordat instellingen voor de ene gebruiker een ander juist kunnen storen. Bovendien zijn vooral zakelijke gebruikers terecht voorzichtig met publieke clouds vanwege de veiligheidsrisico’s.

Een goed alternatief is om een klassieke ICT-omgeving volledig virtueel beschikbaar te maken. Een technisch volledig afgeschermde ‘private cloud’ voorkomt dat buitenstaanders onbedoeld toegang kunnen krijgen tot uw gegevens. Het waarborgt bovendien dat organisaties volledige controle houden over hun eigen gegevens. Er wordt immers niks gedeeld met buitenstaanders.

 

PC Consultance kan u gericht en vakkundig advies geven, bel of mail ons en vraag naar de mogelijkheden.