In de wereld van vandaag is informatie het levensbloed van iedere organisatie. Het veilig opslaan van dit waardevolle bedrijfsmiddel is een constant punt van aandacht. Dataverlies komt echter veel voor en is een groeiend probleem.

 

Oorzaken van dataverlies

Belangrijke oorzaken waardoor bedrijfsinformatie verloren gaat zijn menselijke en/of systeemfouten (11%), malware (3%) en onbekende oorzaken (5%). Voorbeelden hiervan zijn het per ongeluk deleten van bestanden of mappen, een partitie die opeens defect raakt of verdwijnt, een harddrive die per ongeluk wordt geformateerd, een back-up die er niet blijkt te zijn of niet blijkt te werken, een harde schijf of server die ineens om een wachtwoord vraagt, een filesysteem dat corrupt is geraakt, een microprocessor van een solid state drive die beschadigd is geraakt, een virusinfectie, kortsluiting, schade aan het electronische circuit, waterschade, brandschade en ondeskundig omgaan met RAID configuraties zijn een reeks van voorbeelden. De oorzaken zijn talrijk en de werkelijkheid stelt vaak weer voor verrassingen.

 

Data Recovery oplossingen

Data Recovery oplossingen helpen organisaties om hun activiteiten weer snel op te pakken na een incident zoals hierboven beschreven. Ieder organisatie zou goed voorbereid moeten zijn.

Data recovery oplossingen zijn er op drie verschillende niveaus die voor een organisatie op elkaar zouden moeten aansluiten.

 

Data Recovery Software

Met een licentie op een Data Recovery software bundel kan een organisatie in een groot aantal gevallen de meest voorkomende gevallen van dataverlies repareren. De licenties op deze bundels zijn niet gekoppeld aan één computer zodat deze tools door de IT specialist ten behoeve van de gehele organisatie ingezet kunnen worden.

 

Externe hulp van professionals

Op een hoger probleemniveau zullen data recovery werkzaamheden uitbesteed moeten worden aan een specialistisch bedrijf. Het gaat dan bijvoorbeeld om gecompliceerde RAID configuraties, mislukte back-ups of andere situaties waar diepgaande en gespecialiseerde kennis gewenst is. Het data recovery bedrijf haalt in dat geval het systeem met de datadrager op en recovered de data in haar eigen laboratorium. Deze opdrachten worden op verzoek ook met grote spoed uitgevoerd (24/7).

 

Cleanroom behandeling

Op het meest gespecialiseerde niveau zal een datadrager behandeld moeten worden in een cleanroom. Dit kan nodig zijn als een harde schijf fysiek beschadigd is geraakt aan motor, koppen of schijf. Een cleanroom is een volledig stofvrije ruimte waar specialisten met behulp van nieuw te plaatsen onderdelen in het binnenste van de harde schijf data recovery mogelijk maken.

 

Beperken van downtime

De beste oplossing daarvoor is het in huis hebben van een uitstekende data recovery software bundel voor het intern kunnen behandelen van de meest voorkomende gevallen van dataverlies. Daarnaast is het verstandig om een raamcontract inclusief geheimhoudingsverklaring af te sluiten met een goed data recovery bedrijf zodat als de data niet intern gerecovered kan worden, de herstelwerkzaamheden snel overgedragen kunnen worden aan een gespecialiseerd data recovery bedrijf om downtime zo kort mogelijk te houden.

 

PC Consultance kan u gericht en vakkundig advies geven, bel of mail ons en vraag naar de mogelijkheden.